måndag 16 april 2018

En riktigt fin bokbuss

Det kändes lite hårt att lämna våren och de nyss utslagna vitsipporna för att åka till snön i Jämtland. Men solen sken och väl där var det fantastiskt trevligt att få göra en snabbvisit i vinterlandskapet. Vinter är tydligen helt okej när man vet att våren väntar ett par dagar bort.



Det som lockade i Jämtland var Krokom ett par mil från Östersund och den fina bokbuss som invigdes i augusti.


Det är inte undra på att den vann pris som landets finaste bokbuss 2017.



Vilket barn skulle inte vilja krypa upp i det här hörnet för en mysig sagostund?


Ett smart grepp som Krokom har använt sig av är att färgmarkera bussen. Hyllor i orange färg signalerar att de innehåller böcker för barn.


Böcker för vuxna står i det mörkgrå hyllorna. Tillsammans ger det ett riktigt snyggt och stilrent intryck.



Transparenta barnbokstråg i stället för tråg i trä är en bra idé som tål att tänka på. Här ser man böckerna bättre och det är nästan som om de skyltar sig själva.



En extra sittplats vid barnbokstrågen är toppen.



I synnerhet med tanke på att dynan kan tas bort. Vips så har sittplatsen förvandlats till en pall för den som är kort i rocken och vill nå böcker högre upp.




De här snurrorna ser fina ut. De hjälper dessutom till att göra bussen ljusare eftersom de inte hindrar ljuset lika mycket som vanliga hyllor. Ingen vi har pratat med har dock varit nöjd med hyllorna och Krokom ska ta bort sina. Hur vi ska ha det i Motalas nya biblioteksbuss är något vi behöver tänka igenom ordentligt.



Funktionell utlåningsdisk med gott om plats är ett stort plus. Dessutom finns det en fläkt på golvet snett under hyllorna. Så skönt att kunna få det varmt under skrivbordet kalla vinterdagar när dörrarna ideligen öppnas och kylig luft letar sig in.


Det enda vi egentligen tyckte var lite synd med Krokoms bokbuss är bristen på teknik. Här finns inga möjligheter att visa till exempel film för barn. Bilden visar en plats där det skulle ha stått den dator. Den är bortvald vilket gör att besökarna inte kan återlämna, låna eller reservera böcker själva.



Krokom är samiskt förvaltningsområde – därav texten på samiska. I bussen finns det givetvis ett utbud på språket från norr.




Besöket i Krokom kändes verkligen positivt. När vi tackar för studiebesöket är samtliga inspirerade och imponerade av den här riktigt fina bokbussen.


Inlägg av: Linda H Axelsson

2 kommentarer:

  1. Hej allihopa,
    Jag heter Herr, Rugare Sim. Jag bor i Holland och jag är en lycklig man idag? och jag sa till mig själv att alla långivare som räddar mig och min familj från vår dåliga situation, jag kommer att hänvisa alla personer som letar efter lån till honom, han gav mig lycka till min och min familj, jag var i behov av ett lån på € 300.000,00 för att starta mitt liv hela tiden när jag är en ensamstående far med 2 barn träffade jag denna ärliga och Allah fruktade man lån långivare som hjälper mig med ett lån på € 300.000,00, han är en Allah fruktade man, om du är i behov av lån och du kommer att betala tillbaka lånet, vänligen kontakta honom berätta för honom att (Herr, Rugare Sim) hänvisar dig till honom. Kontakta Mr, Mohamed Careen via e-post: (arabloanfirmserves@gmail.com)


    LÅN Ansökningsinformation FORM
    Förnamn......
    Mellannamn.....
    2) Kön: .........
    3) Lånebelopp som behövs: .........
    4) Lånetid: .........
    5) Land: .........
    6) Hemadress: .........
    7) Mobilnummer: .........
    8) E-postadress ..........
    9) Månadsinkomst: .....................
    10) Yrke: ...........................
    11) Vilken webbplats gjorde du här om .....................
    Tack och hälsningar.
    E-post arabloanfirmserves@gmail.com

    SvaraRadera
  2. Need a Debt Loan To Pay Off Bills?
    Take control of your debt today
    Available Now Business Expansion Loan Offer?
    Do you need a loan to pay off Bills?
    Do you need a loan?
    Do you need Personal Loan?
    Business Expansion Loan?
    Business Start-up, Education,
    Debt Consolidation Loan
    Hard Money Loans
    Loan for any thing ?
    We offer loan at low interest rate of 3%
    Loan with no credit check,
    Call or add us on https://wa.me/918929509036

    SvaraRadera